Στόχος του έργου Localwatch είναι να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή, καινοτόμα πλατφόρμα, στα πρότυπα του Vouliwatch, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα επικοινωνίας, ελέγχου και συμμετοχής ανάμεσα στους δημότες και 4 μεγάλους Δήμους της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα.
Ποια είναι η πιο πρόσφατη εφαρμογή που κατεβάσατε στο κινητό σας;
Πόσο χρόνο περνάτε περίπου στο κινητό σας την ημέρα και σε τι αφιερώνεται κυρίως αυτός ο χρόνος;
Σήμερα, η ψηφιακή μας ζωή καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο από την φυσική. Ιδίως μετά το lockdown και την απομόνωση που επέβαλε η πανδημία.
Σκρολάρουμε στα SoMe και αλληλεπιδρούμε με φίλους και αγνώστους, με γελάκια, καρδούλες ή θυμωμένες φατσούλες.
Κάνουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε τα νέα μας βιβλία και φλερτάρουμε διαδικτυακά. Όλη μας η ζωή και οι βασικές της δραστηριότητες έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, εκτός από μία!
Ποια να είναι η μόνη που ακολουθεί ασθμαίνοντας;
Αυτή του ενεργού πολίτη.
Οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να να ενημερωνόμαστε, να σχολιάζουμε, να ψηφίζουμε και να δραστηριοποιούμαστε πολιτικά. Κι όμως, τις έχουμε χρησιμοποιήσει στο ελάχιστο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πολιτική συμμετοχή και εποπτεία των αντιπροσώπων μας είναι θεμελιώδεις αρχές για μια στέρεη, δίκαιη και πραγματικά ανοιχτή δημοκρατία.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, οι ηγεσίες απέτυχαν ή απέφυγαν στο να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, γεγονός που μας οδήγησε να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, «χωρίς φωνή» ακόμα και απαθείς.
Το υψηλό ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη, καταδεικνύει την ανάγκη επιστράτευσης καινοτόμων συμμετοχικών μέσων για να ξανακερδίσει η δημοκρατία τη θέση της στον νου και την καρδιά των πολιτών.
Το Localwatch έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη με μια απλή και καινοτόμα πλατφόρμα που θα φέρει τους δημότες κοντά στους Δήμους τους.
Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση, η οικονομική ανασφάλεια και τώρα ο φόβος για την ίδια τη ζωή, οδηγεί μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας στην εσωστρέφεια, στην κατάθλιψη και την απάθεια, η τεχνολογία μπορεί να γίνει ο σύμμαχός μας για να ανακτήσουμε το αίσθημα της συλλογικής δράσης, να νιώσουμε ότι ακουγόμαστε, ότι κάνουμε διαφορά, ότι οι εκπρόσωποί μας μας υπολογίζουν, ότι αν ενημερωνόμαστε και δίνουμε λίγο – πολύ λίγο – από τον χρόνο μας για να προσφέρουμε τη γνώμη μας και την κρίση μας στην πολιτική, μπορούμε να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο και τη Δημοκρατία μας να δυναμώνει.
Μαρία Ναθαναήλ — [email protected] — (+30) 213 03 86 340